SGP Vlissingen: ‘Verbied elektrische auto’s in ondergrondse parkeergarages vanwege brandgevaar

De SGP in Vlissingen wil dat elektrische auto’s in de toekomst niet meer in parkeergarages mogen parkeren vanwege brandgevaar. De partij heeft na de brand op het vrachtschip Freemantle Highway vragen gesteld aan het college van B&W over speciale parkeerplekken voor elektrische auto’s in ondergrondse parkeergarages Scheldeplein en Fonteyne. De SGP maakt zich ongerust na de grote brand op de Freemantle Highway, die ontstond na kortsluiting in de accu van een elektrische auto. Volgens de SGP is zo’n brand niet te blussen, omdat zo’n accu ‘extreem beschermd is tegen vocht van buiten’.

Volgens de partij zijn er in de parkeergarage Scheldeplein twaalf parkeerplaatsen voorzien van een laadpaal en dus gereserveerd voor elektrische auto’s. Is hiervoor advies gevraagd aan de brandweer, wil de SGP weten. De partij heeft na eigen onderzoek vastgesteld dat er in de garage geen extra beschermende maatregelen zoals een sprinklerinstallatie en een rookalarm zijn geïnstalleerd. De brandweer adviseert om plekken voor elektrische auto’s vlak bij de ingang van een parkeergarage te situeren. Dan kan bij brand een auto snel naar buiten worden gesleept. De SGP constateert dat in de garage Scheldeplein de plekken daarentegen ‘zo ver verwijderd zijn als mogelijk’ van de ingang. Volgens de partij is bij een eventuele brand in deze parkeergarage de veiligheid van bewoners van omliggende woningen en personeel en bezoekers van winkels in gevaar. De SGP vraagt aan het college of het klopt dat ook in parkeergarage Fonteyne parkeerplaatsen voor elektrische auto’s zijn gereserveerd. Ook voor deze garage maakt de partij zich zorgen bij brand voor omliggende woningen en winkels.

Lees hier het volledige bericht op de site van omroep Zeeland.

Voor deze casus stelt ExcelAir dat een branddetectie systeem op basis van aspiratie uitermate geschikt is om zorg te dragen voor een zeer snelle branddetectie. Hierbij kunnen dan ook eenvoudig de laadpalen afgeschakeld worden mits deze centraal worden gevoed.  Excelair heeft in een eerder nieuwsbericht hier al ruime aandacht voor gehad.