Autobrand in parkeergarage Veenendaal

Zaterdagmiddag 12 september  was in de parkeergarage van woonwinkel Eijerkamp aan de Einsteinstraat in Veenendaal brand ontstaan in een geparkeerde auto.

Doordat het voertuig in een parkeergarage stond,werd uit voorzorg opgeschaald naar middel brand. Bij aankomst van de brandweer bleek het mee te vallen en hoefde de overige wagens niet te worden ingezet. Hoe de brand in het voertuig heeft kunnen ontstaan, is niet duidelijk.

Het bovenstaande artikel is te lezen op hardnieuws.nl.

Belangrijk is dat een brand tijdig wordt ontdekt. Bij parkeergarages groter dan 1.000m2 is een brandmeldinstallatie verplicht conform het bouwbesluit. Bij garages kleiner dan 1.000m2 is een brandmeldinstallatie vanuit het bouwbesluit niet verplicht maar kan uiteraard wel op vrijwilige basis worden aangebracht. In sommige parkeergarages wordt er in het adviseringstraject gekozen om de sprinklerinstallatie als gelijkwaardigheid te zien voor een brandmeldinstallatie. Dit vanuit het het oogpunt dat de sprinklerkoppen ook warmte detecteren en geactiveerd zullen worden bij hoge temperaturen. ExcelAir adviseert gezien de laatste ontwikkelingen waarbij brandweer nederland het gevaar van het stallen van electrische voertuigen in parkeergarages onderkent altijd optische (rook) detectie toe te passen welke in staat is om zeer snel te reageren en alarmeren in een zeer vroeg stadium van de autobrand. Wij adviseren u graag.

Autobranden in parkeergarages staan al een langere tijd in de belangstelling. ExcelAir houdt de Nederlandse autobranden in parkeergarages al enige jaren zo goed mogelijk bij en publiceert deze op de website. Op deze wijze ontstaat voor u en voor ons er inzicht in de aantallen en omvang van de branden in Nederland. De brand in de onderstaande garage is nummer 14 dit jaar.