Zeer grote brand in parkeergarage op Katendrecht, bewoners tijdelijk geëvacueerd

In de nacht van woensdag op donderdag 27 december j.l.  brak er brand uit in de parkeergarage van een van de woontorens van De Groene Kaap aan de Brede Hilledijk in Rotterdam. De hulpdiensten werden massaal opgeroepen en een groot aantal bewoners moest geëvacueerd worden. Ze werden tijdelijk opgevangen in politiebureau Maashaven.

De brand werd rond kwart voor drie ’s nachts ontdekt en was kort maar hevig. Volgens Jorg van Waardhuizen, woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, stonden er drie auto’s in brand. “De oorzaak is nog niet bekend, maar gezien het feit dat het bijna 1 januari is, hebben we wel een vermoeden,” aldus Van Waardhuizen. De Groene Kaap is een complex met meerdere woontorens en een parkeergarage aan de Brede Hilledijk. Het complex bestaat uit appartementen en bedrijfsruimtes en is populair onder zowel jonge professionals als gezinnen. De brand heeft naar verwachting grote impact op de bewoners en het complex zelf. Vanwege de omvang van de brand moesten veel bewoners hun woningen verlaten. Zij werden opgevangen in politiebureau Maashaven, waar ze tijdelijk konden verblijven en ondersteuning kregen van hulpverleners. Het is nog niet duidelijk wanneer de bewoners weer terug kunnen naar hun woningen.

De hulpdiensten waren snel ter plaatse en deden er alles aan om de brand zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Brandweermannen waren druk in de weer bij de entree en parkeergarage van de woontoren, waar de brand was ontstaan. Dankzij hun snelle optreden kon verdere verspreiding van het vuur voorkomen worden. De exacte oorzaak van de brand is op dit moment nog onbekend. De politie en brandweer zullen een grondig onderzoek instellen om te achterhalen wat er precies gebeurd is. Er wordt rekening gehouden met verschillende scenario’s, waaronder mogelijke vuurwerkgerelateerde incidenten vanwege de naderende jaarwisseling.

Lees hier het volledige artikel op de website van het AD.

ExcelAir, dat al enkele jaren statistieken bijhoudt over autobranden in Nederlandse parkeergarages, publiceert deze informatie op hun website om zowel het publiek als zichzelf bewust te maken van dit probleem en het belang van goede brandpreventie. Volgens hun gegevens betreft dit alweer de elfde autobrand in Nederland in 2023.