Volautomatisch parkeren in Amsterdam

In Amsterdam is een bijzondere parkeergarage in gebruik genomen. Aan de Vijzelgracht kunnen bewoners voortaan hun auto in een lifthuisje rijden, waarna een volautomatisch systeem de wagen opbergt in een ondergrondse opslag van vijf verdiepingen. De parkeergarage is gebouwd bovenop het metrostation Vijzelgracht, dat diep onder de grond zit en deel uitmaakt van de in 2018 opgeleverde Noord/Zuidlijn. Toen destijds duidelijk werd dat er een holle ruimte boven dat station ongebruikt zou blijven, werd al snel besloten om die te benutten voor het stallen van auto’s. In de buurt rondom de Vijzelgracht haalt de gemeente Amsterdam parkeervakken weg om ze te vervangen door meer groen in de straat, bredere stoepen en fietsparkeerplekken. Dit alles heeft als doel om de leefbaarheid in de stad te vergroten.

De doelgroep voor dit volautomatische parkeersysteem is echter enorm. In een drukke stad als Amsterdam, waar ruimte schaars is, kan dit systeem een uitkomst bieden voor bewoners die geen parkeerplek op straat kunnen vinden. Daarnaast draagt het bij aan het verminderen van verkeerscongestie en luchtvervuiling, omdat automobilisten niet onnodig rond hoeven te rijden op zoek naar een parkeerplaats.

Lees hier het volledige artikel.

Er zijn echter ook nadelen aan volautomatisch parkeren. Ten eerste is het initiële kostenplaatje hoog. Het bouwen en implementeren van een dergelijk systeem vergt aanzienlijke investeringen. Daarnaast kan het onderhoud van het systeem kostbaar zijn, zoals eerder ervaren bij parkeergarage Apeldoornselaan in Den Haag. Ondanks deze mogelijke nadelen blijft het volautomatische parkeersysteem in Amsterdam een interessante ontwikkeling. Het biedt een innovatieve oplossing voor de beperkte parkeerruimte in drukke steden en draagt bij aan een betere leefomgeving door meer groen en ruimte voor fietsers. De toekomst zal uitwijzen of dit systeem succesvol zal blijken en zich verder zal verspreiden naar andere steden. Hoewel dit nieuwe volautomatische parkeersysteem veelbelovend lijkt, zijn er ook sceptici. ExcelAir is niet overtuigd dat volautomatisch parkeren toekomst heeft, gezien problemen met parkeergarage Apeldoornselaan in Den Haag (vanwege herstel- en hoge onderhoudskosten) en de nog steeds vastzittende auto in de ondergrondse garage van woontoren Hoge Erf  te Rotterdam.