Steeds meer auto’s, maar weinig plek: grote gemeenten kampen met parkeerdruk

Rondje na rondje rijden in de hoop dat iemand net wegrijdt, ver van huis je auto neerzetten, in de meeste grote steden in Nederland zijn er te weinig parkeerplekken. Uit een rondgang van de NOS bij de grootste 25 gemeenten blijkt dat ze nagenoeg allemaal kampen met een groeiende parkeerdruk. De parkeerproblemen spelen in voor de hand liggende steden als Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Maar ook gemeenten als Dordrecht, Leeuwarden, Tilburg en Eindhoven hebben er mee te maken.

Er komen ook steeds meer auto’s bij. Volgens het CBS waren er op 1 januari van dit jaar bijna 9 miljoen personenauto’s in Nederland, de afgelopen vier jaar zijn er ruim nieuwe 400.000 auto’s bij gekomen. Het grootste deel van die miljoenen auto’s staat op naam van een particulier, de rest is van een bedrijf.

Brancheorganisatie BOVAG verwacht dat er volgend jaar nog eens 360.000 nieuwe voertuigen geregistreerd zullen worden, tegelijk worden er ook elk jaar auto’s gesloopt en geëxporteerd. Maar voor al die auto’s is niet vanzelfsprekend plek. En dat is ook niet gek, zegt planoloog Jeroen Niemans. “De ruimte is schaars, zeker in steden. Je kan iedere vierkante meter maar één keer gebruiken. Kies je dan voor parkeerplaats, groen, woningen of een plek voor fietsen? Dat is altijd een lastige keuze.”

Lees hier het volledige artikel op de website van de NOS.