Oosterdok parkeergarage haalt laadvermogen voor stekkerauto’s uit brandventilatie

Opstelling axiaalventilatoren in garage

De elektrische auto wint snel terrein en daarom willen veel Nederlandse steden hun oplaadmogelijkheden vergroten. Parkeergarages zijn daarvoor een logische plek, het probleem is alleen dat in de meeste garages de daarvoor benodigde ampèrage ontbreekt. Dat was ook het geval in Nederlands grootste parkeergarage in hartje Amsterdam.
Zware ventilatoren
De enige mogelijkheid in Parking Centrum Oosterdok voor het verkrijgen van voldoende stroomsterkte zat in de Rook- en WarmteAfvoer (RWA) installatie. “Daarop zijn de zware ventilatoren aangesloten die op het dak staan”, vertelt Hans Klapwijk van Van den Pol Elektrotechniek. “Maar die stroom wordt alleen gebruikt bij brand of een te hoog CO2-gehalte, om de garage snel rookvrij te maken. Het is feitelijk reservecapaciteit. Wij hebben daar nu, conform de NEN 1010, de laadpalen op aangesloten.

ExcelAir is van mening dat de toepassing van laadvoorzieningen op de voorziening van het RWA systeem toe een positieve ontwikkeling is. Zo zal de toepassing van een RWA systeem in een parkeergarage voor toekomstige projecten “bijna gratis” gaan worden.

Bron: installatiejournaal.nl

Lees hier het volledige artikel