Meerdere auto’s verwoest bij brand in parkeergarage onder wooncomplex

Een brand in een parkeergarage onder een wooncomplex aan de Koning Davidstraat in Zaandam heeft 3 september j.l. vroeg meerdere auto’s in de as gelegd.

Dat bevestigt een woordvoerder van de Veiligheidsregio aan NH Nieuws. Hij kan niet zeggen hoeveel auto’s er zijn uitgebrand, maar volgens getuigen gaat het om in ieder geval vier voertuigen. Ook een motor en de parkeergarage zelf zijn flink beschadigd, zo is te lezen in het nieuwsartikel. Bewoners moesten vanwege de rookontwikkeling hun woningen verlaten.

Het bovenstaande artikel is te lezen op de website van NH nieuws.

Autobranden in parkeergarages staan al een langere tijd in de belangstelling. ExcelAir houdt de Nederlandse autobranden in parkeergarages al enige jaren zo goed mogelijk bij en publiceert deze op de website. Op deze wijze ontstaat voor u en voor ons er inzicht in de aantallen en omvang van de branden in Nederland. De brand in de onderstaande garage is nummer 7 dit jaar.

Of deze garage voorzien is van een branddetectiesysteem is onbekend. Feit is dat garages onder de 1.000m2 niet voorzien hoeven van een branddetectiesysteem. Eigenlijk best wel vreemd. In dergelijke garages wel maximaal 30-40 voertuigen gestald worden.  Met de toename van elektrische voertuigen en daarbij behorende laadvoorziening in dergelijke parkeergarages is dit een serieus probleem voor nu en de toekomst. ExcelAir stelt dat deze garages alsnog voorzien zouden moeten worden van een branddetectiesysteem om tijdige ontdekking en snelle ontvluchting uit bovengelegen pand mogelijk te maken. Bij een niet tijdige ontdekking kan grote rookontwikkeling zich mogelijke verspreiden door het gebouw of binnendringen door openstaande ramen. ExcelAir heeft panklare oplossingen voor bestaande parkeergarages en staan u graag te woord.