Grote brand in ondergrondse garage Oosterhout

In een ondergrondse parkeergarage aan de Stadhouderslaan in Oosterhout woedde zaterdagochtend 17 oktober j.l. een grote brand. Het complex, waar vooral ouderen wonen, moest ontruimd worden. ‘Wat een drama, wat een toestand’. Rond 12.30 uur meldde de veiligheidsregio dat de brand ‘nagenoeg uit is’. Wel is de brandweer nog enkele uren bezig met nablussen. Voor zover bekend is één persoon naar het ziekenhuis overgebracht voor het inademen van rook.

Bewoners zijn bij het naastgelegen pand van Delta Onderwijs opgevangen. Er was daar volgens omstanders toevallig iemand aan het werk, waardoor het gebouw open was. De bewoners van het complex kregen er mondkapjes. Het is onduidelijk of en wanneer zij weer terug naar huis kunnen.

Het bovenstaande artikel is te lezen op de website van BN de Stem

De foto’s en video laten een zeer grote rookontwikkeling zien. Bij een autobrand in een ondergrondse is de rookontwikkeling ook aanzienlijk. Een RWA installatie is dan ook een perfecte oplossing om deze rook afvoer gericht te laten plaats vinden. De schade aan een gebouw wordt hierbij tot een minimum beperkt en de brandweer kan veel gericht op zoek naar de brandende auto. Ook bij gesprinklerde garages zou eigenlijk altijd geopteerd dienen te worden voor een gerichte rook warmte afvoer installatie. Wij adviseren u graag!

Autobranden in parkeergarages staan al een langere tijd in de belangstelling. ExcelAir houdt de Nederlandse autobranden in parkeergarages al enige jaren zo goed mogelijk bij en publiceert deze op de website. Op deze wijze ontstaat voor u en voor ons er inzicht in de aantallen en omvang van de branden in Nederland. De brand in de onderstaande garage is nummer 15 dit jaar. De brand heeft zich beperkt tot 2 auto’s echter de schade aan constructie en roetschade zijn aanzienlijk.