Elektrische auto’s kunnen dagenlang branden

Elektrische auto’s winnen snel aan populariteit vanwege hun milieuvriendelijkheid en lagere operationele kosten in vergelijking met traditionele benzine- of dieselvoertuigen. Hoewel elektrische voertuigen over het algemeen als veilig worden beschouwd, is er een belangrijk aspect waar we rekening mee moeten houden: de mogelijkheid dat ze dagenlang kunnen branden.Een elektrische autobrand kan veel langer duren dan een brand in een voertuig met een verbrandingsmotor. Dit komt doordat elektrische voertuigen gebruikmaken van grote lithium-ionbatterijen die bijzonder moeilijk te blussen zijn. Terwijl een conventionele autobrand meestal binnen enkele minuten kan worden geblust, kan een brandende elektrische auto soms dagenlang blijven smeulen.

Lees hier het volledige artikel op de website van Trouw.

Dit brengt ons bij de vraag: zijn parkeergarages wel voldoende voorbereid op dit soort incidenten? Parkeergarages zijn vaak ontworpen om te voldoen aan strenge veiligheidsnormen en hebben verschillende systemen die in geval van brand kunnen worden geactiveerd. Deze systemen zijn echter voornamelijk gericht op het bestrijden van branden in traditionele voertuigen en zijn mogelijk niet voldoende effectief bij een elektrische autobrand. Een van de grootste uitdagingen bij het blussen van een elektrische autobrand is het omgaan met de lithium-ionbatterijen. Deze batterijen bevatten grote hoeveelheden energie en kunnen gedurende lange tijd blijven branden, zelfs nadat ze zijn afgekoeld. Traditionele blusmiddelen zoals water of schuim zijn vaak niet effectief bij het doven van lithium-ionbatterijbranden, en speciale maatregelen zijn nodig om de brand te beheersen.

Bovendien kan een brandende elektrische auto ook andere gevaren met zich meebrengen, zoals giftige gassen en explosies. Het is daarom essentieel dat parkeergarages worden uitgerust met gespecialiseerde systemen die specifiek zijn ontworpen voor het bestrijden van elektrische autobranden.

Enkele mogelijke oplossingen voor dit probleem zijn:

  1. Investeren in geavanceerde automatische blussystemen 
  2. Het implementeren van RWA ventilatiesystemen om giftige gassen af te voeren en zo de veiligheid van mensen die zich in de parkeergarage bevinden te waarborgen.
  3. Het trainen van brandweerlieden en andere hulpverleners om adequaat te reageren op elektrische autobranden. Dit omvat het begrijpen van de specifieke gevaren en het gebruik van geschikte blusmiddelen.
  4. Het regelmatig controleren en onderhouden van de elektrische laadinfrastructuur in parkeergarages om mogelijke oorzaken van brand te identificeren en te voorkomen.

Parkeergarages spelen een cruciale rol bij het faciliteren van het toenemende aantal elektrische voertuigen op onze wegen. Het is daarom essentieel dat ze worden voorbereid op mogelijke incidenten, waaronder brand. Door te investeren in gespecialiseerde systemen, training en onderhoud kunnen parkeergarages ervoor zorgen dat ze adequaat reageren op een elektrische autobrand, waardoor de veiligheid van zowel voertuigen als mensen wordt gewaarborgd.