Documentaire brand Wouwermanstraat Den Haag

Op 20 mei 2021 werd Den Haag opgeschrikt door een zeer grote brand in de Wouwermanstraat. Ruim 100 bewoners werden geëvacueerd. Het blussen van de brand bleek lastiger dan gedacht. Er raakte niemand gewond, maar de materiële schade was enorm.

Een woningbrand van dergelijke omvang komt niet vaak voor. In deze documentaire van de Veiligheidsregio Haaglanden vertellen betrokkenen van Brandweer Haaglanden over hun ervaringen tijdens deze brand.

Bekijk hier de documentaire.

Het bovenstaande artikel is te lezen op de website van brandveilig.com

Het NIPV kwam op basis van onderzoek tot de volgende conclusies:

  • De aanbouw op de begane grond ervoor gezorgd heeft dat de brand zich eenvoudig kon uitbreiden naar andere woningen
  • De polyester balkons en balkonafscheidingen ervoor gezorgd hebben dat de brand zich snel kon uitbreiden naar meerdere woningen op meerdere bouwlagen
  • De dakaansluiting tussen twee woningen ervoor gezorgd heeft dat een brand op alleen de tweede verdieping kon overslaan naar naastgelegen woningen.

ExcelAir stelt dat een tijdige ontdekking van een brand essentieel is voor tijdige ontvluchting en het voorkomen van slachtoffers. Rookmelders en de toepassing van een branddetectiesysteem, indien er onder het pand een parkeergarage is gelegen (ongeacht de grootte), is een absolute must.