Casus: brand in een elektrische auto

Maandagochtend 13 april 2020 wordt de brandweer van Vught gealarmeerd voor een autobrand. Al snel blijkt het te gaan om een elektrische auto, die tussen twee woonhuizen geparkeerd staat. Hierop worden een tweede tankautospuit en ook Officier van Dienst Corné Rosenbrand gealarmeerd.

Rosenbrand vertelt: ‘Bij aankomst zag ik dat de brandende auto, een Audi e-tron, tussen twee woningen staat geparkeerd met aan beide kanten slechts een klein beetje ruimte. Het voertuig stond hier aan de lader toen deze in brand vloog. De eerste tankautospuit heeft de vlammen relatief snel onder controle en weet daarmee uitbreiding naar de naastliggende huizen te voorkomen.’

Het bovenstaande artikel is te lezen op de website van brandweer nederland.nl

In dit artikel wordt ingegaan op de handelingsperspectieven bij bestrijding van een elektrische autobrand. Interessant om te zien dat ventilatie een belangrijk onderdeel is van de handelingsperspectieven.  Jammerlijk genoeg is er door de toename van sprinklerinstallaties in parkeergarage als gelijkwaardigheid hier geen aandacht voor, los van de dagelijkse ventilatie. Een relatief simpele upgrade naar een rook afvoer ventilatie installatie kan een veiliger inzet significant verbeteren.