Cabrio in vlammen op in Eindhovense parkeergarage

Op dinsdagochtend 19-12 j.l. is de brandweer uitgerukt voor een brand in een parkeergarage aan de Stoomstraat op Strijp-S in Eindhoven. Tijdens het incident is een Renault Mégane volledig in vlammen opgegaan, terwijl een tweede auto lichte schade heeft opgelopen. De brandweer wist het vuur redelijk snel onder controle te krijgen, maar zowel de garage als de andere auto zijn beschadigd door de hitte en rook. De brand werd kort voor 09.30 uur ontdekt, waarna er veel rook vrijkwam. De brandweer heeft mensen dringend verzocht om uit de rook te blijven. Het incident vond plaats op de tweede verdieping van de parkeergarage, waarbij het vuur gelukkig snel kon worden ingedamd.Het is altijd alarmerend wanneer er zich een brand voordoet, vooral als dit gebeurt in een omgeving waar veel mensen aanwezig zijn, zoals een parkeergarage. Gelukkig waren er geen gewonden gemeld tijdens deze specifieke brand op Strijp-S.

Lees hier het volledige artikel op de website van het AD.

Oorzaken van branden in parkeergarages

Het is belangrijk om te begrijpen dat branden in parkeergarages verschillende oorzaken kunnen hebben. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Elektrische storingen: Omdat moderne auto’s steeds meer elektrische componenten bevatten, kunnen er elektrische storingen optreden die brand kunnen veroorzaken.
  • Brandstoflekkage: Auto’s hebben brandstof aan boord en als er een lek ontstaat, kan dit leiden tot een brandgevaarlijke situatie.
  • Rookgedrag: Hoewel de meeste parkeergarages rookvrij zijn, negeren sommige mensen deze regels en roken ze in de garage. Een onjuist gedoofde sigaret kan gemakkelijk een brand veroorzaken.
  • Oververhitte motoren: Als auto’s langere tijd stationair draaien in een afgesloten ruimte, kan de motor oververhit raken en brand veroorzaken.

Het is belangrijk om te benadrukken dat dit slechts enkele voorbeelden zijn van mogelijke oorzaken van brand in parkeergarages. Het exacte onderzoek naar de oorzaak van deze specifieke brand op Strijp-S zal worden uitgevoerd door de bevoegde autoriteiten.

Hoe verder na een brand in een parkeergarage?

Zodra een brand zoals deze op Strijp-S onder controle is gebracht, moeten er verdere stappen worden genomen om ervoor te zorgen dat alles weer normaal functioneert:

  • Een grondig onderzoek naar de oorzaak van de brand moet worden uitgevoerd door experts op dit gebied. Dit helpt bij het identificeren van eventuele tekortkomingen in het bestaande veiligheidsbeleid en kan leiden tot verbeteringen in de toekomst.
  • Indien nodig, moeten herstellingswerkzaamheden aan de parkeergarage worden uitgevoerd om eventuele schade te verhelpen en ervoor te zorgen dat deze weer veilig kan worden gebruikt.
  • Er dient aandacht besteed te worden aan de betrokken partijen, zoals de eigenaar van het voertuig dat volledig is uitgebrand. Het is belangrijk om hen bij te staan en waar mogelijk hulp te bieden bij het afhandelen van de situatie.
  • Tot slot moeten er maatregelen worden genomen om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. Dit kan variëren van het updaten van brandveiligheidsprocedures tot het installeren van geavanceerde branddetectie- en sprinklersystemen in parkeergarages.

In conclusie is het essentieel om alert te zijn op mogelijke brandgevaren, vooral in openbare ruimtes zoals parkeergarages. Door bewustzijn, preventieve maatregelen en adequaat handelen kunnen we ervoor zorgen dat dergelijke incidenten tot een minimum beperkt blijven en dat iedereen veilig kan blijven genieten van hun dagelijkse bezigheden.

ExcelAir, dat al enkele jaren statistieken bijhoudt over autobranden in Nederlandse parkeergarages, publiceert deze informatie op hun website om zowel het publiek als zichzelf bewust te maken van dit probleem en het belang van goede brandpreventie. Volgens hun gegevens betreft dit alweer de tiende autobrand in Nederland in 2023.