Brand in parkeergarage aan de uiterstegracht in Leiden

Op zondagmorgen 15 oktober j.l. hebben onbekenden brand gesticht bij een bestelbus. Het incident vond plaats in een parkeergarage aan de Uiterstegracht in Leiden. De bus liep hierdoor aanzienlijke schade op en uit voorzorg moesten vier bovenliggende woningen worden ontruimd. Dankzij het snelle ingrijpen van de brandweer kon voorkomen worden dat de bus volledig uitbrandde of dat het vuur oversloeg naar andere voertuigen of objecten. De brandweer heeft vastgesteld dat er sprake is van brandstichting, aangezien het vuur is ontstaan bij een wiel aan de achterzijde van de bus.

Niet alleen de bestelbus liep schade op door deze brandstichting, ook de bewoners van de bovenliggende woningen werden gedwongen hun huizen tijdelijk te verlaten. Hoewel niemand gewond raakte bij dit incident, zorgt het voor onrust en ongemak in de buurt.Het is belangrijk om stil te staan bij de gevolgen van dergelijke acties. Naast materiële schade brengen ze mensenlevens in gevaar en veroorzaken ze angst en onzekerheid onder buurtbewoners. Het is van groot belang dat iedereen zich bewust is van het feit dat brandstichting nooit acceptabel is en altijd strafbaar zal zijn.

Lees hier het volledige artikel op de website van het Leidschdagblad.

Om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen, is het essentieel dat er aandacht wordt besteed aan preventie en bewustwording. Het is belangrijk dat burgers hun ogen open houden, verdachte situaties melden en samenwerken met politie en andere instanties om onze gemeenschappen veilig te houden. Bovendien moeten we ook blijven investeren in technologieën die helpen bij het opsporen en voorkomen van brandstichting. Cameratoezicht, alarmsystemen en andere beveiligingsmaatregelen kunnen een belangrijke rol spelen bij het afschrikken van daders en het vergroten van de pakkans.

ExcelAir, dat al enkele jaren statistieken bijhoudt over autobranden in Nederlandse parkeergarages, publiceert deze informatie op hun website om zowel het publiek als zichzelf bewust te maken van dit probleem en het belang van goede brandpreventie. Volgens hun gegevens betreft dit alweer de negende autobrand in Nederland in 2023.