Blusrobot maakt sprinkler overbodig in de toekomst?

In een ondergrondse parkeergarage in de Haagse Van der Neerstraat heeft zaterdagmiddag 20 februari een auto korte tijd in brand gestaan. De brand was snel onder controle. Doordat er veel rook is vrijgekomen bij de brand, zijn er meerdere brandweervoertuigen ingezet. De brandweer heeft in de parkeergarage met behulp van de blusrobot geventileerd.

Het bovenstaande artikel is te lezen op de website van dagblad 070.

Wellicht bestaat er de mogelijkheid mits er voldoende frisse lucht / zuurstof is om een blusrobot te laten werken / blussen.

Het klinkt misschien als toekomstmuziek maar in Gemeente Den Haag wordt hier er al mee gewerkt.  Een blusrobot is multifunctioneel zoals water vervoeren, tillen, ventileren en blussen. Dit hulpmiddel moet het werk voor brandweermensen veiliger maken, omdat het op plaatsen kan komen waar het voor de hulpdiensten niet veilig is. Daarmee ontstaat wellicht een interessante casus, indien deze blusrobot daadwerkelijk kan blussen waarom zou dan sprinklerinstallatie, welke duur is in de aanschaf maar zeker ook in het onderhoud, nog toegepast moeten worden. Een snel reagerend branddetectiesysteem (op basis van rookdetectie met doormelding naar de brandweer) en snelle inzet van de blussrobot kan de klus klaren.