Autobrand in parkeergarage van de Pathé Bioscoop te Groningen

Op zondagmiddag 23 juli 2023 heeft er een kortstondige brand gewoed in de parkeergarage van Pathé Cinema aan het Gedempte Zuiderdiep. Het incident vond plaats omstreeks kwart over één ’s middags. Helaas is dit niet het eerste autobrandincident dat heeft plaatsgevonden in deze parkeergarage. Op zaterdagavond 7 januari 2023 moest de Groningse brandweer al uitrukken voor een rokende personenauto in dezelfde garage.De oorzaak van de brand in de parkeergarage van Pathé Cinema is op dit moment nog niet bekend en er loopt een onderzoek naar de oorzaak. Brandstichting wordt hierbij niet uitgesloten door de politie. Bij het incident waren de brandweer en andere hulpdiensten snel ter plaatse. Er werden twee tankautospuiten en één hoogwerker ingezet om de brand te bestrijden. ExcelAir, dat al enkele jaren statistieken bijhoudt over autobranden in Nederlandse parkeergarages, publiceert deze informatie op hun website om zowel het publiek als zichzelf bewust te maken van dit probleem en het belang van goede brandpreventie. Volgens hun gegevens betreft dit alweer de zevende autobrand in Nederland in 2023.

Lees hier het volledige artikel op de site 112 groningen.

Het belang van een RWA systeem

Dit recente autobrandincident benadrukt wederom het belang van effectief rookmanagement en snelle reactiesystemen bij het voorkomen van potentieel gevaarlijke situaties. ExcelAir biedt Rook-Warmte-Afvoer (RWA) systemen aan die kunnen bijdragen aan de beheersing van rook en de inzet van brandweerkorpsen vergemakkelijken. Deze systemen helpen bij het voorkomen van de verspreiding van rook, waardoor er duidelijk zicht blijft op een autobrand en de brandweer snel kan handelen om het vuur te blussen. Door gebruik te maken van dergelijke systemen kan het risico op rookverspreiding aanzienlijk worden verminderd en kan de veiligheid van het publiek beter worden gewaarborgd. Daarnaast wijst dit incident ook op potentiële veiligheidsrisico’s in openbare parkeergarages. Beperkte in- en uitgangen, samen met slecht zicht als gevolg van rook, kunnen grote uitdagingen vormen voor effectieve evacuatie en brandbestrijding.

De effectiviteit van aspiratiesystemen

Aspiratiesystemen, ook wel bekend als ‘aspiratie rookdetectiesystemen’, bieden een geavanceerde oplossing voor vroegtijdige detectie van rook en brand. In tegenstelling tot traditionele rookmelders zuigen deze systemen een kleine hoeveelheid lucht uit de omgeving en analyseren deze op de aanwezigheid van rookdeeltjes. Wat maakt aspiratiesystemen zo effectief in parkeergarages? Allereerst kunnen deze systemen rook veel sneller detecteren dan traditionele rookmelders. Dit komt doordat ze continu de luchtkwaliteit controleren en onmiddellijk reageren op zelfs de kleinste veranderingen. Hierdoor kan het personeel of de brandweer snel ingrijpen voordat de situatie uit de hand loopt.