Autobrand in parkeergarage centrum Leeuwarden snel onder controle

Voor een autobrand in de ondergrondse parkeergarage eind september aan het Zaailand in Leeuwarden werd donderdagavond groot ingezet door de hulpdiensten.

Meerdere brandweerwagens en diverse eenheden van de politie kwamen met spoed ter plaatse. Bij het ontdekken van een autobrand in de parkeergarage is gebruik gemaakt van de handmelder. Nog voordat de brandweer ter plaatse was hadden medewerkers van de parkeergarage de brand al onder controle gekregen met handblussers. De parkeergarage was tijdelijk gesloten wegens de autobrand, maar kon al snel weer open.

Het bovenstaande artikel is te lezen op de website 112fryslan.nl

Autobranden in parkeergarages staan al een langere tijd in de belangstelling. ExcelAir houdt de Nederlandse autobranden in parkeergarages al enige jaren zo goed mogelijk bij en publiceert deze op de website. Op deze wijze ontstaat voor u en voor ons er inzicht in de aantallen en omvang van de branden in Nederland. De brand in de onderstaande garage is nummer 7 dit jaar.

Bij de ontdekking is er gebruik gemaakt van een handbrandmelder valt te lezen in bovenstaand artikel. Een prangende vraag die dan gesteld kan worden wat voor branddetectie systeem is er dan toegepast in deze parkeergarage. Bij een snel reagerend branddetectie zoals b.v. aspiratie was de melding snel en automatisch naar de PAC of RAC gegaan.  Bij thermische detectie op basis van puntmelder of lijndetectie zal de brandmelding veel trager reageren. Hierdoor kan het langer duren voordat een brand wordt ontdekt en kan de eventuele inzet van de brandweer lastiger worden.