Auto vat vlam in parkeergarage UMCG in Groningen

In de parkeergarage van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is op 20 juni j.l. rond 14.00 uur een auto in brand gevlogen. De brand werd snel geblust door bedrijfshulpverleners van het ziekenhuis, waardoor de brandweer alleen een nacontrole hoefde uit te voeren. De brand woedde op de onderste parkeerlaag, min 3. Direct na de ontdekking van de brand werd de parkeerkelder afgesloten en werden politie en beveiligers ingezet om auto’s bij de straten er naartoe tegen te houden en niemand de garage uit te laten. Komende bezoekers werden naar een andere parkeerplek geleid, wat hier en daar tot opstoppingen leidde.

Tientallen bezoekers stonden tijdens de afsluiting in de hal te wachten, vaak zonder precies te weten wat er aan de hand was. Na ongeveer driekwartier werden de lagen min 1 en min 2 vrijgegeven voor vertrekkers, terwijl de derde laag nog geventileerd moest worden. Uiteindelijk mochten ook de bezoekers op min 3 vertrekken nadat metingen hadden aangegeven dat de kust veilig was. Autobranden in parkeergarages hebben al geruime tijd de aandacht. ExcelAir houdt al enkele jaren zo goed mogelijk bij hoeveel autobranden er in Nederlandse parkeergarages plaatsvinden en publiceert deze informatie op hun website. Op deze manier krijgen zowel het publiek als wijzelf inzicht in de omvang van dit probleem. De brand in de UMCG-garage is volgens onze informatie de vijfde autobrand van 2023.

Rook Warmte Afvoer (RWA)

Een snel reagerend branddetectiesysteem kan autobranden in een vroegtijdig stadium detecteren. Om rookschade tot een minimum te beperken, kan bij het ontwerp van een parkeergarage gedacht worden aan een Rook Warmte Afvoer (RWA) systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat rookschade tot een minimum wordt beperkt en dat de garage snel weer in gebruik genomen kan worden. ExcelAir is gespecialiseerd in RWA-systemen voor parkeergarages en adviseert u graag hierover.

Voor meer informatie over deze specifieke autobrand kunt u het volledige artikel lezen op de website van het Dagblad van het Noorden.