Aantal branden in elektrische auto’s neemt toe

Verduurzaming leidt tot een flinke toename aan zonnepanelen op daken en elektrische voertuigen in garages. Goed voor het klimaat, maar het brengt ook risico’s met zich mee zoals brandgevaar. Gelukkig zijn daar oplossingen voor in de maak.

Het installeren van zonnedaken is mensenwerk. En waar mensen werken, maken mensen fouten. Maar bij zonnedaken kan dat grote gevolgen hebben. “Als de connectoren van de panelen niet goed in elkaar zitten kan er brand ontstaan”, zegt Dennis van der Mark, brandveiligheidsadviseur van Equans. “Temperaturen kunnen dan oplopen tot 1900 graden. De connectoren smelten, vallen op het dak waardoor het isolatiemateriaal vlam vat. De brandweer komt er niet meer bij.”

Voor elektrische auto’s geldt hetzelfde. Ook hier is de kans klein dat ze in brand vliegen. Volgens cijfers van de veiligheidsregio’s moest de brandweer in 2021 65 keer uitrukken voor een brand met een elektrisch voertuig. In 2022 was dat tot nu toe 73 keer. Maar als het gebeurt, zijn de schade en het gezondheidsrisico enorm. “Als de accu van een elektrische auto ontbrandt, komt knalgas vrij en ontstaat er een chemische brand”, zegt Van der Mark. “Ook is de temperatuur hoger dus de schade aan het gebouw – bijvoorbeeld een parkeergarage – kan snel groter worden.”

Lees hier het volledige bericht.

Deze toepassing van een branddetectie mat zou kunnen bijdragen aan het vroeg detecteren van een brand. ExcelAir onderschrijft dat het van belang is om een autobrand tijdig te ontdekken. Snelle rookdetectie op basis zeer gevoelige aspiratiedetectie is daarom groot belang. ExcelAir past deze detectie systemen al jarenlang toe in nieuwe en bestaande parkeergarages toe. Geïnteresseerd? Neem eens contact op met specialisten zij helpen u graag verder.