Leegloop brandweer dreigt als hervormingen doorgaan

15 procent van de brandweervrijwilligers dreigt ermee te stoppen als de voorgenomen hervorming van het brandweerstelsel doorgaat. Dat blijkt uit documenten van het Veiligheidsberaad die in handen zijn van Nieuwsuur. Een dergelijke leegloop bij de brandweer kan grote consequenties hebben voor de veiligheid, want de Nederlandse brandweer bestaat voor maar liefst 80 procent uit vrijwilligers. Vooral in regio’s als Zeeland, die hoofdzakelijk afhankelijk zijn van vrijwilligers, zullen de gevolgen van minder vrijwilligers erg zichtbaar zijn. “Dan is daar eigenlijk helemaal geen brandweerzorg meer”, zegt Tijs van Lieshout, voorzitter van Brandweer Nederland. In stedelijk gebied, waar met name beroepskrachten werken, zal de brandweer volgens Van Lieshout iets later komen.

‘Gelijk werk moet gelijk beloond worden’
Doorn in het oog van de vrijwilligers zijn de voorgenomen hervormingen bij de brandweer. Het Veiligheidsberaad werkte jarenlang aan het plan, omdat het huidige stelsel in strijd is met de Europese regels. Veel brandweervrijwilligers doen precies hetzelfde werk en zijn precies hetzelfde opgeleid als hun beroepscollega’s. Europees recht stelt dat gelijk werk, gelijk beloond moet worden: vrijwilligers zouden dus eigenlijk als beroepsbrandweer moeten worden aangemerkt.

Het bovenstaande artikel is te lezen op de website van de NOS.

ExcelAir vindt het een alarmerend bericht redenerend vanuit het vakgebied brandveiligheid waarbij inzet van de brandweer onmisbaar is. Veel systemen Rook Warmte Afvoer systemen zijn namelijk bedacht waarbij inzet van de brandweer onderdeel uit maakt van het brandveiligheidsconcept en de consequenties van deze hervormingen geeft stof tot nadenken.